Vaatteiden painatus ja parhaat painotekniikat liikelahjoihin; näin valitset oikean painotekniikan eri tuotteisiin

Voit yksilöidä kaikki Marlean yritys- ja mainostuotteet laadukkaalla painatuksella kilpailukykyisin hinnoin, mutta mikä on eri tuotteille oikea merkkaustapa?

Erilaisia painatus- tai merkkausvaihtoehtoja on useita, ja monet niistä soveltuvat parhaiten eri materiaaleille. Miten löydät juuri oikean painatustavan haluamallasi tuotteelle? Varsinkin jos et aiemmin ole tilannut mainostuotteita painatuksella, valinta voi olla hankalaa. On helppoa päätellä, että esimerkiksi lasermerkkaus ei sovellu mainostekstiileille, mutta tiesitkö, että esimerkiksi lippiksen merkkaamiseen on lukuisia erilaisia vaihtoehtoja painatuksesta kangas- ja nahkamerkkeihin?

Tässä lyhyessä oppaassa kerromme, miten valitset oikean painotekniikan seuraavan tuotteisiin:

Lisätietoa painatusmenetelmistä

Painatusmenetelmän valinta riippuu monista tekijöistä, kuten painettavasta materiaalista, painotyön koosta, tarkkuudesta, tarvittavasta nopeudesta ja budjetista. Tässä on joitain yleisimmistä painatusmenetelmistä ja niiden ominaisuuksista. Voit lisää jokaisesta painatusmenetelmästä, tai kysyä asiakaspalvelustamme.

Siirtokuvapainatus

Siirtokuvapainatus on etenkin pienien määrien painatukseen soveltuva, edullinen ja kestävä painomenetelmä. Siirtokuvapainatus ei myöskään aseta minkäänlaisia värirajoituksia painatukseen, eli se voidaan tehdä erittäin edullisena yksivärisenä, tai tulostettuna monivärisenä valokuvapainatuksena. Yksivärinen siirtokuvapainatus mahdollistaa myös erilaiset tehostevärit ja foliot, kuten kulta- tai hopeapainatuksen, glitter-, metalli- ja kimallevärit, tai kauniisti hehkuvat, näyttävät helmiäisvärit.

Siirtokuva sopii erittäin hyvin yksityiskohtaisille, tarkkarajaisille painatuksille, jolloin siirtokuva leikataan halutusta materiaalista erittäin tarkalla leikkurilla. Moniväripainatus tehdään tulostustekniikkaa hyödyntäen, jolloin värimäärä ei ole rajoitettu ja tulostuslaatu on lähes valokuvamainen. Siirtokuvapainatuksessa haluttu kuva prässätään siirtopaperin avulla tuotteeseen, johon se kiinnittyy pysyvästi hetkellisen korkean lämpötilan avulla. Muodostuva painatus pysyy erittäin hyvin kiinni, kestää toistuvan konepesun, ja kuva kestää käyttöä yleensä niin kauan kuin tekstiilikin. Digitaalinen siirtokuvapainatus toteutetaan tulostamalla painatuskuva väritulostimella suoraan siirtopaperille, josta se lämmön avulla prässätään pysyvästi kankaaseen.

Siirtokuvamenetelmää voidaan käyttää vaatetekstiilien lisäksi esimerkiksi laukuissa, repuissa ja liiveissä, eli se soveltuu rajoitetusti myös pehmeille kangaspinnoille. Useassa merkattavaksi tarkoitetussa tuotteessa, kuten pipoissa tai huppareissa, on siirtokuvapainatukseen soveltuva, ommeltu kangasmerkki valmiina. Siirtokuvamenetelmässä tuotteen tulee kestää hetkellisesti vähintään 150 asteen lämpötila että painatus tarttuu kestävästi haluttuun pintaan. Tämä menetelmä tuottaa erittäin tarkan kuvan, selkeät rajat ja kirkkaat värit. Siirtokuvapainatus kestää myös hyvin konepesua normaalissa 30-60c lämpötiloissa.

Logolla varustettujen yritysvaatteiden lisäksi käyttökohteita voi olla esimerkiksi:

 • Toimistotarvikkeet
 • Mainostekstiilit kuten kangaskassit
 • Mainoslahjat
 • Liikelahjat
 • Kansiot
 • Reput ja laukut
 • Kuitukangaskassit
 • Korkkituotteet

Brodeeraus

Brodeeraus on hyvin tunnettu painotekniikka vaatteisiin ja muihin tekstiileihin, joka mahdollistaa korkeatasoisen yksilöinnin hyvälaatuisille kankaille. Brodeerauksella eli kirjonnalla voidaan tuottaa monivärisiä logoja verrattain tarkasti, jolloin lopputulos on erittäin näyttävä ja hyvin kestävä.

Brodeeraus, toiselta nimeltään tikkaus, on neulontamenetelmä, jossa teksti tai kuva muodostetaan ompelemalla kankaaseen eri värisiä lankasilmukoita. Brodeeraus on erittäin kestävä tapa saada esimerkiksi yrityksen logo mainostekstiiliin. Mikä tahansa yritysvaate on erittäin näyttävä laadukkaalla brodeerauksella, oli kyse sitten t-paidasta, hupparista, lippiksestä tai piposta. Brodeeraus soveltuu myös erilaisiin pehmeisiin tuotteisiin kuten laukkuihin ja reppuihin. Myös yrityslahjoiksi annetut kodintekstiilit, pyyhkeet ja viltit, soveltuvat erinomaisesti brodeerattaviksi.

Brodeeraus (konekirjonta) kestää muuttumattomana kovassakin käytössä, ja se säilyttää värinsä ja mallinsa erinomaisesti. Brodeeraus on konepesunkestävä normaaleissa lämpötiloissa, eikä rajoita vaatteiden normaalia pesua tai käyttöä.

Brodeerauksen käyttökohteita:

Kuumapainatus

Kuumapainatuksella eli kuumastanssauksella voidaan toteuttaa erilaisia kuvioita esimerkiksi nahalle tai tekonahalle. Kuumapainatuksessa haluttu kuvio muodostuu painamalla korkean lämmön avulla nahkan pinta alas, jolloin se jää pysyvästi matalammalle kuin muu nahkan pinta. Negatiivisella kuumapainatuksella voidaan toteuttaa myös kohokuvioita. Tällä painotekniikalla voidaan tehdä painatuksesta myös värillinen, kun käytetään metalli- tai pigmenttiviimeistelyä.

Käyttökohteita:

 • Avaimenperät
 • Muistikirjat
 • Lompakot
 • Muistivihot

Doming painatus

Doming on painatustekniikka, jossa painetulle pohjalle lisätään kirkas epoksikerros. Kestävä epoksi suojaa tuotetta ja painatusta erinomaisesti, ja luo samalla syvyys- sekä 3D-efektin. Lopputulos on erittäin näyttävä, kiiltävä ja kestävä. Painatus voidaan tehdä useilla eri painomateriaaleilla, joista yleisimmät ovat erilaisia tarroja, jotka kiinnitetään läpinäkyvällä doming-pinnoituksella. Hartsikerros (epoksihartsi) saa aikaan 3D-linssiefektin, joka luo syvyyttä ja lisäkirkkautta kaikkiin väreihin. Doming-painatus ei tyypillisesti sovellu kovinkaan hyvin erilaisiin pehmeisiin tuotteisiin ja kankaisiin, koska epoksilinssi on luonnostaan kova ja heikentää pehmeän tuotteen käyttöominaisuuksia.

Käyttökohteita:

Laser kaiverrus ja merkkaus

Laserin avulla tehtävä kaiverrus eli lasermerkkaus on erittäin tarkka ja kestävä merkkaustekniikka metalleille. Lasermerkkaus soveltuu myös puulle ja viilulle sekä rajoitetusti muoveille. Lasersäteet kaivertavat ohuen pintakuvion erilaisille koville pinnoille nopeasti ja tarkasti. Alumiinin tai teräksen lisäksi lasermerkkauksell voidaan kuvioida puupintoja, nahkaa, keinonahkaa ja jopa lasia. Se tarjoaa erittäin tarkan, todella kestävän ja elegantin lopputuloksen esimerkiksi liikelahjoille.

Käyttökohteita:

 • Metallikynät ja -avaimenperät
 • Leikkuulaudat ja muut keittiön puutuotteet
 • Nahkaiset tai alumiiniset korttitaskut ja korttikukkarot
 • Korkkituotteet

Silkkipainatus

Silkkipainatus on perinteinen, luotettava ja kestävä tekniikka monille erilaisille tuotteille. Silkkipainatusta voidaan käyttää vain tasaisille pinnoille, mutta se soveltuu myös monenlaiseen sileiden kankaiden painatukseen. Painojälki on erittäin tarkkaa ja silkkipainatuksen voi tehdä monivärisenä. Silkkipainatus onnistuu suurimmalle osalle materiaaleista, jopa erilaisille muovilevyille.

Silkkipainatus on myös monipuolinen tapa merkata mainostekstiilejä, koska sen avulla saadaan aikaseksi erittäin tarkkoja kuvia ja kirkkaita värejä. Silkkipainatuksella on mahdollista tehdä myös erilaisia efektejä, jotka eivät ole mahdollisia muilla painatustekniikoilla. Ehdottomasti yleisin silkkipainatus on 1-värinen, mutta painatus on mahdollista tehdä jopa 12-värisenä. Silkkipainatuksen etuna on myös sen nopeus ja automatisointi, jolloin painatuksen yksikköhinta laskee nopeasti kappalemäärän lisääntyessä.

Käyttökohteita:

 • Muistikirjat
 • Viivottimet
 • Rasiat
 • Mainostekstiilit

Rotaatiosilkkipainatus

Rotaatiosilkkipainatus on samankaltainen painotekniikka kuin tavallinen silkkipainatus, mutta sitä käytetään 360º painoalueelle.  Tämä painotekniikka on tarkoitettu lähinnä juomapulloille, mukeille ja mainoskynille. Rotaatiosilkkipainatuksen avulla merkattavassa tuotteessa ei voi olla teräviä kulmia, mutta kaareutuvan pinnan ei myöskään tarvitse olla toiseen suuntaan suora – rotaatiosilkkipainatus soveltuu siis myös kuperille ja koverille pinnoille.

Tekstiilipainatus

Tekstiilipainatus on samankaltainen painatustekniikkana kuin silkkipainatus, mutta sitä käytetään vain mainostekstiileille.

Käyttökohteita:

Sublimaatiopainatus

Sublimaatiopainatuksella saadaan aikaan erittäin tarkkaa painojälkeä kaartuville pinnoille. Painatus kestää myös erittäin korkeita lämpötiloja. Sublimaatiomenetelmässä värit ja painatukset prässätään suoraan tuotteeseen joten se on kestävä ja monipuolinen tapa painattaa erilaisia tuotteita. Sublimaatiopainatuksessa tarkkuus on erinomainen ja värien määrä rajaton, joten se soveltuu hyvin valokuvien painatukseen.

Käyttökohde:

 • Mukit
 • Mikrokuitupyyhkeet
 • Kahvimukit

Tampopainatus

Tampopainatus tekniikkaa käytetään erityisesti pienten esineiden, kuten mainoskynien painamiseen. Se on edullisin ja monikäyttöinen tekniikka, jota voidaan käyttää myös kaartuville pinnoille. Tampopainatus soveltuu kuitenkin lähes kaikille pinnoille, kunhan painoalue ei ole kovin suuri, koska silloin muut painatusmenetelmät ovat kustannustehokkaampia. Tampopainatus on perinteinen logojen merkkaus menetelmä ja se soveltuu parhaiten esim. mainoskynien merkitsemiseen silloin, kun painovärien määrä on pieni, esimerkiksi 1-3.

Käyttökohde:

Rotaatiolaser

Laserkaiverrus on optimoitu 360º käyttöön. Se on ihanteellinen kuulakärkikynille sekä lasisille juomapulloille. Rotaatiolaser merkkaa hyvin myös pyöreät metalli-, nahka- ja alumiiniesineet. Lasermerkkaus ei sovellu lainkaan tekstiilipintaisille tuotteille, ja vain hyvin rajoitetusti muoveille.