silkkipainatus esimerkki kuva

Mitä tarkoittaa silkkipainatus ja mihin tarkoitukseen se sopii?

Silkkipainanta on painatustekniikka, joka tunnetaan myös nimellä silkkipainatus, on painotekniikka, jossa painoväriä siirretään verkolla alustalle, kuten mainospaidoille, vihkoille tai julisteille. Parhaimmillaan silkkipainatus on kun sitä  käytetään sileille pinnoilla. Verkkoon luodaan kaava, joka toimii esteenä sallien musteen kulkeutumisen tietyillä alueilla. Tämän jälkeen painoväri painetaan alustalle puristimen avulla. Silkkipainatus tekniikalla voidaan luoda monenlaisia malleja, ja sitä voidaan käyttää erilaisiin materiaaleihin. Sitä käytetään usein esimerkiksi muoti-, mainos- ja pakkausteollisuudessa.

Kun silkkipainatuksella painetaan useita kohteita, samaa silkkipainoa ja samaa mallia voidaan käyttää toistuvasti, mikä tehostaa prosessia. Tämä tekee silkkipainosta edullisen vaihtoehdon massatuotantoon. Se mahdollistaa kuitenkin myös räätälöinnin käyttämällä eri näyttöjä tai väriyhdistelmiä jokaisessa painatuksessa.

Kaiken kaikkiaan silkkipaino on erittäin kestävä ja laadukas, mikä tekee siitä suositun valinnan sekä yritysten että yksityishenkilöiden keskuudessa. Olipa kyse paitojen luomisesta yritystapahtumaa varten tai julisteiden tekemisestä messuille, silkkipainolla voidaan helposti herättää ideat henkiin terävällä grafiikalla ja pitkäkestoisilla tuloksilla.

Yleisimmät käyttökohteet silkkipainatukselle

Silkkipainatuksen hinta

Silkkipainatuksen hintaan vaikutta monia asia mutta eniten seuraavat kolme asiaa:

  1. Tilausmäärä: Painettavien tuotteiden määrä, kuinka monta tuotetta painetaan samalla painokuviolla. Isompi määrä laskee yksittäisen painatuksen hintaa.
  2. Painovärien määrä: Jokainen erillinen painoväri maksaa ja tämän takia on edullisempaa tehdä painatus yhdellä painovärillä kuin moniväripainatuksena.
  3. Painettavan tuotteen tai vaatteen väri: valkoinen mainostekstiili on edullisempi painattaa kuin värillinen tuote.

Silkkipainatus vs muut painatustekniikat

Silkkipainatus on yksi painomenetelmä, joka on ollut käytössä jo pitkään ja jota käytetään edelleen paljon. Tässä menetelmässä käytetään silkkipainolevyä, jossa on kaiverrukset, jotka muodostavat kuvion tai tekstin. Muste levitetään kaiverruksille, ja sitten painolevy painetaan tekstiilille, jolloin kuva tai teksti siirtyy tekstiilille. Silkkipainatus on erittäin kestävä ja värit ovat kirkkaat, ja se sopii hyvin erityyppisiin tekstiilipainatuksiin.

Muita yleisiä painomenetelmiä ovat esimerkiksi digitulostus, sublimaatiopainatus ja lämpösiirtopainatus. Digitulostus on moderni menetelmä, joka mahdollistaa monimutkaisempien kuvien ja grafiikan tulostamisen suoraan kankaalle. Sublimaatiopainatus perustuu musteen sublimoitumiseen tekstiilin kuituihin kuumuuden ja paineen avulla, jolloin lopputuloksena on kestävä ja kirkas painatus. Lämpösiirtopainatus puolestaan perustuu kuvan tai tekstin siirtämiseen lämpösiirtopaperilta tekstiilille paineen ja lämmön avulla.

Jokaisella painomenetelmällä on omat etunsa ja haittansa, ja paras vaihtoehto riippuu usein siitä, millaisia ​​tuotteita halutaan painaa, kuinka paljon painoa tarvitaan ja minkälaista laadun tasoa halutaan saavuttaa. Esimerkiksi silkkipainatus sopii erityisen hyvin yksinkertaisiin grafiikoihin ja suuriin eriin, kun taas digitulostus ja sublimaatiopainatus ovat parempia valokuvien ja moniväristen grafiikoiden käsittelyssä. Lämpösiirtopainatus on yleensä edullisin vaihtoehto, mutta se ei ole yhtä kestävä kuin muut menetelmät.

Katso suosituimmat tuotekategoriat silkkipainatukselle